2017/06/08

Pudding chia malinowo-kokosowy przepis

pudding chia malinowo kokosowy

Pudding chia jest jednym z moich ulubionych śniadań na słodko. Nie jestem ich fanką, ale mam kilka opcji, po które sięgam zamiennie ze śniadaniami wytrawnymi. Jedną z nich jest pudding chia, który wzbogaciłam malinami i miąższem z młodego koksa. Młody kokos jest od jakiegoś czasu dostępny w Biedronce. Nie jest jakoś spektakularnie drogi, a jego smak jest po prostu obłędny. Trochę trzeba pobawić się z jego otwarcie, ale kiedy rozłupiemy młodego kokosa, możemy się cieszyć przepysznym miąższem, który świetnie pasuje do deserów i śniadań na słodko.

Sprawdź dlaczego warto jeść nasiona chia klik

Nasiona chia są bardzo zdrowe i często po nie sięgam, gdy piekę (to świetny, wegański zamiennik jaj), a także wzbogacam nimi wodę tzn. do szklanki wody wrzucam łyżkę nasion chia, czekam 20 minut i wypijam. Tak przygotowana mieszanka nie tylko świetnie nawadnia, ale także dobrze działa na metabolizm. Nasiona chia najczęściej kupuję w Piotrze i Pawle.

Post udostępniony przez D&P blog by Dominika&Piotr (@dpblogpl)

Pudding chia najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem), a rano konsumować z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem do puddingu dodałam świeże owoce i miąższ z młodego kokosa. 


Wegański pudding chia malinowo-kokosowy przepis

Składniki na 2 porcje:
  • 7 łyżek nasion chia
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 250 g malin
  • Miąższ ze świeżego kokosa do ozdoby

Wykonanie:
Nasiona szałwii hiszpańskiej (po 3,5 łyżki na szklankę mleka migdałowego) wsypujemy do mleka kokoswego, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy na noc do lodówki. Dzięki mieszaniu z puddingu nie zrobi się glutek, a pyszny i smaczny pudding. Rano mieszamy pudding i przekładamy do miseczek. Ozdabiamy malinami, pokrojonym miąższem z młodego kokosa. Pudding można dodatkowo posypać cukrem kokosowym lub mielonymi migdałami czy orzechami laskowymi - będzie wtedy jeszcze smaczniejszy. Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Fantastyczny, prosty przepis! Nie połączyłam bym kokosa z chia, ciekawe, jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz! U mnie miąższ z młodego kokosa został po wypiciu wody kokosowej. Miąższ nie mógł się zmarnować :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kokos, a nasiona chia staram się dodawać coraz częściej do moich posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie miąższ kokosowy został po wypiciu wody kokosowej. Nie mógł się zmarnować :D

      Usuń
  3. Szkoda, że jeszcze nigdzie nie mogę dorwać takich dobrych, słodziutkich malin :( I niestety przygotowywanie takich przysmaków muszę jeszcze odstawić w czasie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze maliny są u moich dziadków na działce! :)))

      Usuń
  4. Puddingi z chia są świetne sama nie wiem dlaczego żadnego przepisu nie mam na blogu :) Czekam już na swoje maliny a na razie zajadam się truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wrzuć swoje ulubione wersje puddingu chia, chętnie się zainspiruję nowymi przepisami :)

      Usuń
  5. Ale to pięknie wygląda. Musi być pyszne.
    Musze koniecznie wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko pięknie wygląda, ale również jest bardzo smaczne! :)

      Usuń
  6. Zjem wszystko, co jest zrobione z kokosa lub z jego dodatkiem! Lubię też nasiona chia, ale w postaci puddingu nie przemawiają do mnie :( Może znaczenie ma mleko, jakiego się używa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam najczęściej mleka migdałowego lub kokosowego (ale mleka, a nie mleczka kokosowego z puszki). Taka wersja smakuje mi najbardziej :) Nie przepadam za mlekiem ryżowym czy owsianym - te smakują dla mnie jak woda, szczególnie ryżowe.

      Usuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: kontakt@dpblog.pl

Instagram @dpblogpl