2016/12/22

Przepisy na wegańską Wigilię cz. 2

Przepisy na wegańską Wigilię
Przepisy na wegańską Wigilię
Niedawno pisałam o świątecznych przepisach na wegańską Wigilię (klik), przyszedł czas na kolejne przepisy. Dziś m.in. o moim ulubionym pasztecie z pestek dyni, który idealnie smakuje posmarowany chrzanem (bardzo dobry jest chrzan wieluński, ma też świetny skład: korzeń chrzanu, cukier, cytryna, woda, olej, sól. Smakuje jak domowy!).

Pasztet z pestek dyni świąteczny

Składniki:
  • 200 g pestek dyni obranych 
  • 1 szklanka suchej kaszki kukurydzianej
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 5 szklanek wody
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 3 goździki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz 


Wykonanie:
Do misy blendera wlewam wodę i wsypuję pestki dyni. Blenduję przez kilka sekund. Cebulę kroję w kostkę (niezbyt dokładnie, bo i tak trafi do blendera). Wlewam olej na patelnię, wrzucam ziele angielskie i goździki na olej, mieszam. Po chwili wrzucam pokrojone cebule, smażę do uzyskania złotego koloru. 

Ziele angielskie i goździki wyrzucam, a cebulę pozostawiam do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, wrzucam do blendera (tam, gdzie są pestki dyni z wodą) i blenduję całość do uzyskania jednolitej masy.

Przelewam masę do wysokiego dzbanka plastikowego, dodaję kaszkę kukurydzianą i skrobię. Do masy dodaję sól, pieprz oraz majeranek suszony, a także suszoną żurawinę. Całość mieszam i pozostawiam na 15 minut. 

W tym czasie smaruję dwie keksówki olejem i obsypuję bułką tartą. Po 15 minutach przelewam do blach masę na pasztet. Piekę przez ok. 70-80 minut w 180 stopniach.


Zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Składniki:
- 250 g suszonych prawdziwków
- 1,5 litra bulionu warzywnego (najlepszy jest z tego przepisu)
- 2 liście laurowe suszone
- 2 łyżki majeranku suszonego
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki sosu sojowego Tao Tao (nie ma syfu w składzie)

Wykonanie: 
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wylewamy wodę i płuczemy grzyby na sitku. Podgrzewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy i sos sojowy (wolę dać więcej sosu sojowego niż soli, zazwyczaj ją pomijam). Po minucie wrzucamy grzyby i na małym ogniu gotujemy zupę grzybową. Podajemy z ulubionym makaronem.

Sałatka na ciepło z brązowym ryżem, ananasem i orzechami nerkowca

Składniki:
- 2 torebki ugotowanego, brązowego ryżu
- pół ananasa świeżego lub 3 plastry ananasa z puszki
- 2 średniej wielkości cebule
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej do podsmażenia cebuli i wysmarowania blachy

Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Do miski wrzucamy ryż, pokrojonego ananasa na kawałki wielkości ok. 2 cm, podsmażoną cebulę oraz orzechy nerkowca. Zalewamy sałatkę sosem sojowym i dodajemy olej kokosowy. Całość mieszamy.

Blachę smarujemy delikatnie olejem. Przesypujemy sałatkę z miski na blachę, wyrównujemy. Przyprawiamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ok. 25-30 minut. 

Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 komentarz:

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: kontakt@dpblog.pl

Instagram @dpblogpl