2016/12/08

Przepisy na wegańską wigilię cz. 1

Przepisy na wegańską wigilię cz. 1
Przepisy na wegańską wigilię cz. 1
To będzie moja trzecia Wigilia kiedy jestem na wegetariańskiej diecie z odrzuceniem również jaj i ryb. W tym roku zdecydowałam się postawić na kilka sprawdzonych przepisów, czyli nasze ulubione wege dania. 


Boczniaki a'la śledź

Śledź zawsze kojarzył mi się z tą okazją i tak zostało. Tą potrawę wykonuję tylko na Wigilię. 

Składniki: 
- 250 g boczniaków
- litr bulionu warzywnego
- 2-3 szklanki oleju (ja używam mieszanki olejów - lnianego, z pestek dyni i słonecznikowego)
- 2 duże cebule białe
- wrzątek ok. 3 szklanki
- sól himalajska 
-3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie

Boczniaki myję i kroję w cienkie paski. Grzyby gotuję w bulionie warzywnym ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzam boczniaki (nie wylewam bulionu, przygotowuję z niego zupę grzybową z suszonymi grzybami. Aromat boczniaków nadaje jej jeszcze głębszego smaku).  

Odcedzone boczniaki zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie przekładam je do pudełka szklanego, w którym będą leżakować. 

Cebulę kroję drobno i przelewam wrzątkiem. Surowa cebula nie wpływa dobrze na mój żołądek. Kiedy cebula wystygnie dodaję ją do boczniaków, całość obficie solę, zalewam olejem i mieszam. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Zamykam pudełko i zostawiam boczniaki na min. 24 godziny. Tak przygotowane boczniaki nadają się świetnie jako dodatek do sałatek wege, ale również i tradycyjnych.

Pasta z pieczonego czosnku z rozmarynem

W tym roku stawiam na dwa sprawdzone smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasta z pieczonego czosnku, która była dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Pieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż surowy. Pasta jest delikatna w smaku, a dodatek rozmarynu nadaje jej dodatkowego aromatu. 

Składniki:
- 1,5 główki czosnku (jeśli bardzo duże, wystarczy jedna)
- puszka białej fasoli
- suszony rozmaryn (2 łyżeczki)
- 3 łyżki mieszanki olejów (ja używam mieszanki olejów - lnianego, z pestek dyni i słonecznikowego) 
- sól
- pieprz

Czosnek piekę w łupince przez ok. 25 minut w 180 stopniach (góra i dół). W tym czasie odcedzam na sitku fasolę. Upieczony czosnek obieram z łupin (bardzo łatwo się obiera) i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.  

Trzy łyżki mieszanki olejów wlewam do pojemnika do blendowania (posiadam blender Bosch, o którym pisałam tutaj), wsypuję 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, wrzucam odcedzoną fasolę i obrany czosnek. Blenduję całość na gładką pastę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Jeśli szukacie blendera, a raczej kuchennego pomocnika to blender Bosch, o którym wspominałam wyżej będzie dobrym wyborem. Mam już go jakiś czas i mogę śmiało powiedzieć, że: mieli orzechy i kruszy lód bez żadnych problemów. Za pomocą tego blendera robię również placki ziemniaczane (nie muszę trzeć ziemniaków) i wszelkie pasty na kanapki. Blenderem ręcznym blenduję zupy na kremy.

Smalec fasolowy z suszoną śliwką

To kolejne danie typowo świąteczne, a to za sprawą aromatycznych przypraw i suszonej śliwki, czyli smaków które kojarzą mi się z Wigilią. 

Przepis na to danie pochodzi z bloga Jadłonomii 

27 komentarzy:

  1. Fajne przepisy, chętnie je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Który pójdzie na pierwszy ogień?

      Usuń
  2. Same pysznosci :) Dziekuje za przepisy, na pewno je sprawdze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tan przepis na grzybowe śledziki kupuję, a ciekawa jestem czy z leśnych też można pokombinować (to tak a konto przyszłorocznych zbiorów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z leśnych raczej nie, bo mają zbyt intensywny zapach, poza tym mają trochę inną budowę niż boczniaki i podejrzewam, że mogą się rozwalać. Boczniaki zdecydowanie w tym przypadku sprawdzą się najlepiej :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie weganom również smakuje. Każdy na święta zajada się moimi potrawami - nawet zagorzali mięsożercy ;)

      Usuń
  5. Świetne przepisy! I nie ma ryb, a ja ich nie cierpię :) Bardzo zachęca mnie pasta z pieczonego czosnku z rozmarynem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy nie lubiłam ryb, więc nie miałam problemu, żeby je wyeliminować z jadłospisu.

      Usuń
  6. Ooo, taką pastę czosnkową to z przyjemnością zrobię nawet jutro !
    Wszystkie fasolowe smarowidła u mnie znikają z prędkością światła, więc ta pewnie też będzie hitem.
    Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać czy Ci smakowała. Pieczony czosnek jest trochę inny w smaku niż w tradycyjnej postaci, dla mnie jeszcze lepszy.

      Usuń
  7. Ta pasta z pieczonego czosnku mnie zainteresowała. Wypróbuję, bo czosnek uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam wszystko co czosnkowe. Zapraszam na drugą część, w której pojawi się m.in. przepis na pastę słonecznikową z czosnkiem, którą można używać także jako sos czosnkowy ;) U nas często ląduje na pizzy jak robię.

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy post Dominiko ! Niestety MM jest zagorzałym mięsożercą a właściwie drobio-żercą :( i nie da się go namówić nawet na dietę wegetariańską o wegańskiej nie wspominając :( kiedy w lutym byłam miesiąc na diecie wegańskiej bardzo polubiłam wiele dań i często gotuję je niestety ale tylko dla siebie... z pewnością wypróbuję pastę z pieczonego czosnku. Jestem bardzo ciekawa jak wygląda np. wegańska wigilia i z przyjemnością przeczytałabym o tym - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Wigilią jest dość łatwo, bo sama w sobie jest prawie wegetariańska. Ja do tego nie jem ryb, Piotrek od wielkiej okazji. Wszelkie sałatki z majonezem, jajka i ryby w moim przypadku odpadają. Najczęściej na święta po prostu przyjeżdżam z własnym jedzeniem, żeby nie robić nikomu kłopotu :) Gorzej jest z Wielkanocą, bo nie jemy jaj, ale i tu da się ogarnąć, po prostu nie jemy całej święconki, tylko chleb, ewentualnie ciasto, sól itd.

      Usuń
  9. Wigilia bez ryb to musi być nie lada wyzwanie. Dobrze, że powstają takie posty - coraz więcej w Polsce osób, które są na takiej diecie ze względów zdrowotnych i różnych innych. Pewnie jeszcze 10 lat temu by to było niemożliwe, bo by umarły z głodu :) A teraz tyle inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam koleżankę wegankę, która ostatnio przyrządziła w grupie wegańską kuchnie. I mimo, ze jestem "mięsożerna" - to jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pasta z pieczonego czosnku! Brzmi smakowicie... Muszę kiedyś wypróbować, choć może nie w wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super inspiracje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm ale tu smacznie ! Chętnie bym wszystko postawiła na swoim Wigilijnym stole tylko nie wiem jaka mogłaby być reakcja reszty rodziny:D Pozdrawiam serdecznie, fajne zdjęcia!
    www.guesswhat.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas rodzinka wcina aż uszy się trzęsą :D

      Usuń
  14. Nie jestem weganką, nawet wegetarianką nie jestem, ale Waszym przepisom nie mówię nie. Niektóre przepisy wprowadzę do swojego menu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysły, warto dawać na blogu podobnych jak najwięcej, aby pokazać, że święta to nie tylko ryba i mięso...

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzieki za przypomnienie o boczniakach, musze je zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: kontakt@dpblog.pl

Instagram @dpblogpl