2016/07/01

Pieczony bób z koperkiem

Pieczony bób z koperkiem

Bób i kolby kukurydzy to coś, na co czekam cały rok (prawie z tak dużym entuzjazmem, co na szparagi). Szkoda tylko, że te przyjemności tak szybko się kończą. Staram się wykorzystać je w 100% żeby nacieszyć się nimi aż do następnego sezonu.

Wiele z nas kojarzy bób w tradycyjny sposób - gotowany, a później wystrzeliwany z łupinek. Podawany najczęściej z masłem i natką pietruszki (w moim przypadku jest to zazwyczaj olej kokosowy i koperek). Bób można wykorzystać jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. 

Pieczony bób z koperkiem

Składniki:
- bób 1 kg
- połowa pęczku koperku
- 1 cebula biała 
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz 
- oliwa do skropienia bobu

Bób myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy na blachę. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnku nie obieramy z łupinek (po upieczeniu jest bardzo delikatny w smaku. Można go wykorzystać np. do pasty fasolowo-czosnkowej) tylko wrzucamy do bobu. Cebulę po pokrojeniu wrzucamy na blachę, gdzie jest bób i cebula. Całość solimy, dodajemy pieprz i skrapiamy oliwą. Pieczmy 25 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). 

Po wyjęciu z piekarnika bób obsypujemy obficie pokrojonym wcześniej koperkiem. Bób jemy z łupinkami.

Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Bób uwielbiam, ale nigdy nie jadłam pieczonego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wiem co jutro zjesz na obiad :D

      Usuń
  2. Jakoś nie przepadam za bobem ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bób jest bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze w tym roku nie jadłam bobu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ten przepis jest najlepszą okazją, żeby go zjeść :)

      Usuń
  5. Uwielbiam bób - zarówno świeży, zielony jak i suszony, który gotuje się na wolnym ogniu i jest podstawowym składnikiem egipskiego full. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na pieczony bób z koperkiem ! Wygląda tak apetycznie - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj nie dla mnie tego typu danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i właśnie podjadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Take polaczenia to ja z ogromna przyjemnoscia zajadam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy wcześniej nie jadłam bobu innego niż gotowany i posolony. Ciekawy przepis, warto spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pieczony bób z czosnkiem i tymiankiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz!

Instagram @dpblogpl