2016/07/13

Co zdrowego (wegańskiego) do pracy?

co zdrowego do pracy

W czerwcu mija 2 lata odkąd nie jemy mięsa i ograniczamy inne produkty odzwierzęce m.in. jajka, mleko itd. 

Kiedy przestałam jeść mięso, jajka, ryby, a także pić mleko był taki dzień, gdy zaczęłam się zastanawiać co będę brać do pracy (pracowałam wtedy jeszcze na etacie). Teraz wszystko jest prostsze, bo w każdej chwili mogę iść do kuchni i coś ugotować. W pracy nie było takiej możliwości. Co zatem jeść w pracy będąc na diecie wegańskiej?


Sałatki

Dobrym pomysłem są sałatki. Bardzo prosto je wykonać kupując gotową mieszankę sałat i dodając ulubione warzywa. Moja ulubiona sałatka jest bardzo prosta. Wystarczy duża garść rukoli i pokrojony w cienkie plastry burak. Całość posypuję pestkami dyni i polewam oliwą z oliwek. Sypię odrobinę soli morskiej i pieprzu. To danie jest pyszne i sycące na dłużej. A do tego bardzo proste.

Inne wersje sałatek to m.in. mieszanka sałat, kukurydza z puszki, pomidorki cherry, można dodać prażone ziarna słonecznika oraz listków świeżej bazylii. Sos możesz wykonać z oliwy z oliwek z odrobiną cytryny, soli i pieprzu i syropu z agawy. 

Resztki z wczoraj

Nasze obiady do pracy kończyły się czasami zabieraniem obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętaj, że najlepszy jest szklany pojemnik, który nie przesiąka zapachami. Możesz jednego dnia włożyć do niego tartę szpinakową, a drugiego pokrojone owoce do przegryzania. Taki pojemnik ma także inną zaletę - nie można go zabarwić jedzeniem. Do minusów na pewno trzeba zaliczyć to, że jest cięższy niż pojemnik plastikowy. 

Wracając jednak do tematu resztek jedzenia - jeśli masz w pracy możliwość odgrzania przyniesionego jedzenia, możesz wziąć wszystko. Ograniczać Cię będzie jedynie wyobraźnia. 

Bardzo dobrym pomysłem jest pokrojona w plastry cukinia podsmażona z pieczarkami i obsypana świeżą bazylią lub żółta fasolka szparagowa i tarkowane buraki (oczywiście w osobnym pojemniku). 

Wrap z  warzywami

Wrapy są nie tylko proste w przygotowaniu, ale także bardzo smaczne i sycące. Mój ulubiony wrap to taki z hummusem, sałatą lodową, kukurydzą, papryką i boczniakami. A do tego własnej roboty słonecznikowy sos czosnkowy...już teraz leci mi ślinka, kiedy o nim pomyślę ;)

Inny, równie smaczny wrap może być z farszem szpinakowym lub rukolą i pieczonym burakiem. Do wrapów możecie wrzucić dosłownie wszystko. Znam nawet osoby, które robią wrapy na słodko z masłem orzechowym, bananem i cynamonem. Sama jeszcze nie próbowałam, ale dlaczego nie!

Zupa

Dobrym pomysłem na pożywne danie w pracy jest zupa. Nie polecam kupowania gotowych zup, szczególnie tych w proszku (chociaż niektóre firmy mają w swojej ofercie naprawdę niezłe gotowe zupy np. Marwitt). Zupa z dodatkiem kaszy czy soczewicy potrafi nasycić na wiele godzin.


Zgłodniałeś w ciągu dnia?

Pochrup orzechy lub zabierz do pracy pokrojone w słupki warzywa (np. cukinię, marchewkę, paprykę, ogórka świeżego) lub owoce (truskawki, winogrona, jabłko). Do warzyw możesz zabrać hummus, który jest prosty w przygotowaniu i bardzo sycący. 

Dajcie znać co zabieracie najczęściej ze sobą do pracy :)

9 komentarzy:

  1. Ja dopiero ostatnio pierwszy raz spróbowałam humusa - miłość od pierwszego kęsa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety nie mam czasu żeby w pracy coś zjeść ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy i inspirujący post ! Od kiedy zakupiłam lunch box w Ikea zabieram z sobą do pracy domowy lunch głównie sałatki lub warzywa, czasami "resztki" z wczorajszej kolacji w postaci kuskusu, kaszy lub ryżu - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanką takiego odżywiania się, ale ten wrap z warzywami wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo przydatny post. Wiele ludzi myśli, że nie da się zamienić produktów zwierzęcych na inne, a przecież to jest takie proste! :)
    Zapraszam :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ania zwykle zabiera ze sobą do pracy na drugie śniadanie kanapkę, a na przekąskę jakiś owoc lub jogurt :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Resztki z wczoraj - jak najbardziej, nie marnujmy jedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny wpis! Podoba mi sie choc nie jestem wegetarianka

    OdpowiedzUsuń
  9. Super rozwiązania! Wrapy mnie uwiodły :-) A jakiego ciasta do niego używasz? Pewnie sama go przyrządzasz? Zdradzisz przepis? :-) Ostatnio odkryłam zupy krem z dodatkiem soczewicy - są absolutnie cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: kontakt@dpblog.pl

Instagram @dpblogpl