2016/03/18

Przepis na domowe chipsy w sam raz na piątkowy wieczór!

Lubię chipsy i chociaż staram się ich nie jeść zbyt często to zdarza mi się. Niestety kupne chipsy nie należą do najzdrowszych, często też nie są zrobione z prawdziwych ziemniaków. Jest jednak na to sposób - domowe chipsy, które są bardzo proste w przygotowaniu.

domowe chipsy

Potrzebujemy: 
- 1 l wody 
- 4 łyżki octu
- olej do smażenia (głębokiego), w zależności od garnka (pół litra albo litr)
- 5 średnich ziemniaków
- miska z zimną wodą

Przepis: 
Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Kroimy bardzo cienko ok. 3-5 mm (najlepiej krajalnicą lub na tarce). Pokrojone w plastry wrzucamy do miski z zimną wodą. Płuczemy, chwilę zostawiamy w zimnej wodzie. W tym czasie gotujemy wodę z octem. Do gotującej się wody wrzucamy partiami ziemniaki pokrojone w plasterki. Blanszujemy 4 minuty. Po tym czasie ziemniaki wrzucamy na sitko do pierwszego odsączenia wody. Następnie odsączamy ziemniaki z wody na ręczniku papierowym (dokładnie!).

Do garnka wlewamy olej, czekamy aż osiągnie optymalną temperaturę ok. 170 stopni. Odsączone ziemniaki wrzucamy na gorący olej (uważajcie, żeby się nie poparzyć!) i smażymy do czasu aż osiągną złocisty kolor i będą chrupiące.

Gotowe ziemniaki wrzucamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Chipsy posypujemy solą i ulubionymi przyprawami. Smacznego!

Prawda, że prosty przepis? Jeśli raz spróbujecie domowych chipsów z tego przepisu, już nigdy nie będziecie chcieli kupić ich w sklepie (poza tym wiem co jem i wiem na czym smażę!) ;)

20 komentarzy:

  1. Czekałam na ten przepis :) Tak jak pisałam na insta, mi nigdy nie wychodzą, ale tak jeszcze nie próbowałam robić. Ocet jabłkowy, spirytusowy czy obojętnie jaki? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem, jaki sekret domowych czipsów ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze chipsy na świecie, kupne wymiękają😛

      Usuń
  3. Wow, musze koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam samodzielnie chipsów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli raz spróbujesz, nigdy więcej nie sięgniesz po kupne :)))

      Usuń
  5. Słyszałam, że fajne wychodzą też z buraczków :D

    Jeśli nie masz nic przeciwko wspólnemu obserwowaniu, to zapraszam, na pewno się odwdzięczę.
    Jedynie daj znać że zaczęłaś :))
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam na nowy post! Zapraszam do obserwacji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam chipsów z buraczków. Muszę to zmienić :)

      Usuń
  6. Robiłam kiedys z moim chłopakiem takie domowe chipsy i wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Zrób i daj znać czy smakowało :D

      Usuń
  8. Lubię takie warzywne zwłaszcza chrupacze. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę zrobić chipsy z buraka, ale pieczone :)

      Usuń
  9. No to w wolnej chwili będę próbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nigdy nie podgotowywałam ziemniaków przed smażeniem... może to jest sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy tego nie robiłam, a teraz zawsze robię zgodnie z przepisem i wychodzą pyszne! :)

      Usuń
  11. Przepis koniecznie muszę zapisac ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedyś robiłam chipsy domowej roboty, super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu.

Instagram @dpblogpl