2015/05/18

Wegańskie lody truskawkowe-przepis

Było wiele zapytań po tym, jak dodałam na Instagram i FB zdjęcie wegańskich lodów truskawkowych, więc postanowiłam podzielić się z Wami super prostym i szybkim przepisem.



Składniki:
- mleczko kokosowe Real Thai (może być też inne, ale z doświadczenia wiem, że to najszybciej zmienia konsystencję na stałą)
- truskawki (u mnie było 15 średniej wielkości)
- 2 łyżki syropu z agawy

Przepis:
1. Mleczko kokosowe schładzamy m.in. 3 h (moje było w lodówce całą noc). Mleczko przekładamy do miski (część stała i płynna).
2. Myjemy i obieramy truskawki. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, gdzie jest mleczko kokosowe.
3. Następnie dodajemy 2 łyżki syropu z agawy, całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Zamiast syropu z agawy można dodać miodu (płynnego).

Nasze lody przelewamy do foremek (takie foremki można kupić np. w Ikei).
Lody wkładamy do zamrażalnika na m.in. 4 godziny (choć ciężko się ich doczekać:D). Gotowe lody są po prostu pyszne.

Smacznego!:) 

14 komentarzy:

  1. Mniamciu :-P Fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) znalazłam jakiś czas temu w sieci i trochę zmodyfikowałam przepis ;)

      Usuń
  2. muszę zrobić, nie mogę jadać tradycyjnych lodów, bo unikam nabiału

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie , muszę zrobić takie domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Są! Ale truskawki są jeszcze trochę zbyt wodniste, więc nie ma aż tak szałowego smaku :) Można robić różne wariacje z tymi lodami-jagodowe,bananowe,malinowe...co jest pod ręką ;)

      Usuń
  5. Jak będzie sezon truskawkowy na pewno zrobię te lody Yummy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, ja właśnie siedzę z jednym w ręku :)

      Usuń
  6. Wyglądają tak apetycznie! Muszą być nieziemsko pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam truskawki, a w postaci lodów to już ślinka mi leci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Cieszę się, że tu trafiłam, bo to przepis idealny dla mnie. A upały trwają w najlepsze, więc na pewno zdążę go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Daj znać jak Ci smakowało :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: kontakt@dpblog.pl

Instagram @dpblogpl