2013/02/02

Jakie produkty warto włączyć do codziennego odżywiania?

vegetablesOstatnio pisałam o właściwościach pełnego ziarna (Klik). Dziś chciałabym przedstawić kilka produktów, które warto włączyć do codziennego odżywiania, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędne do życia witaminy i minerały.


Rukola

Nie każdemu może smakować ze względu na charakterystyczny smak i lekkie pieczenie w język.
Rukola jednak jest często wykorzystywana do różnego rodzaju sałatek. Zawiera sporo błonnika jak i również wit. A,C, K i minerały (zwłaszcza potas).
Zwiększa wydalanie toksyn z organizmu.

Szklanka rukoli to zaledwie 4 kcal.


Sałata

Jest wiele rodzajów sałat m.in. lodowa, masłowa, rzymska.
Najcenniejsze składniki odżywcze i witaminy zawiera załata masłowa.
Sałata (nie ważne jaki rodzaj) zawiera karoten, kwas foliowy, potas i błonnik, wit. B oraz żelazo i magnez.

Szklanka sałaty to zaledwie 5 kcal.



Cukinia

To warzywo można jeść w różnych postaciach- od lecza po ciasto z cukinii.
Jest lekkostrawna, odkwasza żołądek (polecana jest dla osób które cierpią na refluks czy zgagę). Zawiera witaminę A oraz wapń.
Nie kumuluje metali ciężkich, jest bogata w wodę. Często stosowana jest do oczyszczania organizmu.

100 gram cukinii to zaledwie 15 kcal.



Szpinak

Zawiera wit.K oraz żelazo, a także przeciwutleniacze, luteinę i beta-karoten.
Porcja szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie w wit.K w 200%.
Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem szpinaku, gdyż jest bogaty w duże ilości kwasu szczawiowego. Jajka neutralizują kwas szczawiowy, dlatego warto je jeść w towarzystwie szpinaku.

100g szpinaku to zaledwie 20 kcal.


Marchew

Kiedyś bardzo nie lubiłam marchwi, jednak teraz często gości w daniach, które robię.
Zawiera wit. C oraz K, a także B6, kwas foliowy, mangan, beta-karoten oraz potas, a także falkarinol (związek, który obniża prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory).
Marchew odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok i odporność (polecam maseczkę z marchwi, która świetnie działa na naszą cerę).

Pół szklanki marchwi to zaledwie 22 kcal.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak i rukolę <3 kiedy nie wiem co mam zjeść zawsze robię makaron ze szpinakiem :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo. Jeszcze do tego dodaję fetę:) mmm pychotka;)

      Usuń
  2. Przydatny wpis, dzisiaj zamierzam pierwszy raz w życiu zjeść szpinak... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak jest bardzo smaczny,choć jego wygląd może na pierwszy rzut oka odstraszać.
      Spróbuj szpinak z fetą w cieście francuskim.Jest bardzo dobry:)

      Usuń
  3. Cześć!
    Nominowałam Cię do "The Versatile Blogger".
    Więcej szczegółów znajdziesz u mnie na blogu http://monusia.blogspot.com/2013/02/the-versatile-blogger.html
    Zapraszam do udziału.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja muszę jeść coś bardziej kalorycznego, bo mam małą niedowagę i chcę przytyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przytyć można również zdrowo:)dlatego mimo to polecam,abyś włączyła do swojej diety ww produkty.

      Usuń
  5. Super lista :) Chyba muszę wysiać więcej rukoli w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rukolę kocham całym sercem... i to o dziwo, od niedawna... uwielbiam sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów, prażonych nasion słonecznika i ew.dyni i z szynką szwarcwaldzką :)

    szpinak też ostatnio się u mnie często pojawia... najczęściej w naleśnikach i zielonym smoothie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wywalę szynkę i chętnie spróbuję, bo brzmi pysznie :D

      Usuń
  7. Od dziecka uwielbiam wszystkie warzywa - no może nie pałam szczególną miłością do karczocha... ;) Osobiście nie wyobrażam sobie posiłku bez warzyw. Stanowią one około 75-80% mojego codziennego jadłospisu - serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam karczocha, ale nie lubię brukselki, pietruszki i selera. Te 3 warzywa mogłyby dla mnie nie istnieć :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się ze wszystkim i na szczęście bardzo lubię te produkty - zwłaszcza szpinak! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Zachęcamy do przejrzenia starszych postów. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: kontakt@dpblog.pl

Instagram @dpblogpl